Tidigare i Konsthallen

Vårsalongen 2020

Bild som visar tavlor som ställs ut på Vårsalongen 2020.

Utställningen pågick 14/3 till och med 3/4 2020.

Ett säkert vårtecken är när Nynäshamns vårsalong öppnar. Som tidigare år är reglerna för att vara med att du är bosatt i Nynäshamns kommun och är över 18 år. Verken som tas emot får vara högst 80x80 cm och du får lämna in högst tre konstverk och minst ett kommer med.

I år har 84 personer lämnat in verk och Konsthallen är full av härliga oljemålningar, akvareller, fotografier, textila konsverk med mera. 

Arrangör: Nynäshamns konstförening med stöd av Konsthallen. 

Mattias Olsson - bokillustrationer och måleri

14 december 2019 till och med 25 januari 2020. 

I den här utställningen får ni lära känna Mattias Olssons bildvärld. Han är utbildad konstnär på Malmö Konsthögskola och arbetar idag både som konstnär och illustratör. Med sin gedigna erfarenhet som bildpedagog på Kulturhuset i Stockholm samt Moderna museet, är han ofta anlitad som bildworkshopledare ute på skolor och bibliotek tack vare satsningen Skapande Skola från Kulturrådet. På somrarna turnerar han med projektet Alla tecknar! i Blekinge län – med visionen att ge plats för lusten att teckna hos barn och unga.

Som illustratör har Mattias en bred erfarenhet, han har illustrerat för de flesta bokformat och genrer – i denna bredd finner man dock alltid en röd tråd. Den realistiska bildstilen närmar sig konsten och ofta finns såväl humor som svärta närvarande i illustrationerna. 

Målningar i Mattias Olssons utställning.
 

Ingrid Rådmark, skulptur och måleri

Ingrid Rådmark - skulptur och måleri

16/11 till och med 7/12

Ingrid Rådmark arbetar som bildkonstnär med olika material och tekniker, ofta i serier. Hon sandgjuter metaller, gips och betong, bygger i Ingrid Rådmarks utställningbambu, papper och textil, och syr i plåt. Ingrid återanvänder ofta material, från upphittat skrot till gallrade biblioteksböcker.

Ingrid Rådmark är bosatt på Ekerö, är utbildad bland annat på Konstfack och har en rad separatutställningar bakom sig, t ex på Mors Mössa i Göteborg, Örebro Konsthall och på Norrbottens Museum. I sin hemkommun Ekerö har hon gjort konstverket Vikingarondellen vid Ekerövägen/Älvnäsvägen. 

Läs mer om Ingrid Rådmark genom att klicka på länken.

 

Knacka på!

 Knacka på! 2019

Knacka på! är sommaren 2019:s utställning för barn. Utställningen utgår från Anna-Clara Tidholms hyllade barnbok Knacka på! Utställningen riktar sig till barnens alla sinnen och är ett rum fyllt av möjligheter. Här får barnen själva uppleva boken inifrån genom att gå runt, knacka på dörrar och leka i de olika miljöerna. En del av utställningen är anpassad till barn med synnedsättning, där kan texten läsas med punktskrift. I utställningen finns pyssel, läsning och lek under hela sommaren. Alla barn är välkomna, det går också bra att komma med förskolegrupper.

Om Anna-Clara Tidholm och boken
Anna-Clara Tidholm föddes i Stockholm 1946. Hon är en av Sveriges främsta barnboksförfattare och illustratörer och har en omväxlande och rik produktion bakom sig. Hennes bok Knacka på! kom ut 1992 och har sedan dess blivit en småbarnsklassiker, en succé såväl i Sverige som i många andra länder. Boken har givits ut i olika format, som målarbok, pussel och finns nu även som läs-app!

Gröndalsskolan åk 9 - Artists books

Gröndalsskolan åk 9

ARTISTS BOOKS

Gröndalsskolans åk. 9 slututställning
Vernissage fredag 24/5 kl 10.30 till 14.00

Utställningen pågår till och med 1 juni.

Esteternas vårsalong 2019

Esteternas vårsalong 2019_2

Estetprogrammet vid Nynäshamns gymnasium visar sina arbeten från året. 

Välkommen till vernissage torsdag 25/4 kl 17-19. 

Utställningen pågår till och med 16 maj. 

Esteternas vårsalong 2019

Vårsalongen 2019

Vårsalongen 2019

Vårsalongen 2019

Vernissage 16 mars kl 11-14.

Ett säkert vårtecken är när Nynäshamns vårsalong öppnar. Som tidigare år är reglerna för att vara med att du är bosatt i Nynäshamns kommun och är över 18 år. Verken som tas emot får vara högst 80x80 cm och du får lämna in högst tre konstverk och minst ett kommer med. I år har 60 personer lämnat in sina konstverk och i utställningen finns ca 65 verk utställda. Det är som vanligt en variation i teknik och stil - måleri i olja, akryl och akvarell, fotografi, keramik med mera. 

Utställningen pågår 16/3 till och med 6/4 2019. 

Arr: Nynäshamns konstförening med stöd av Konsthallen. 

Vårsalongen 2019

Tekniktävling för grundskolan

Tekniktävling för grundskolan 2019

8/2 - 16/2 2019

Uppgift: Trafikförbättra Nynäshamn. Hur vill du förbättra trafiken till och från samt inom Nynäshamn? Hur ska vi transportera oss hållbart i framtiden?

En jury bestående av kommunpolitiker kommer även att välja ut sina favoritidéer och fina priser kommer att delas ut i de tre åldersklasserna.
I juryn bl a Daniel Adborn, Harry Bouveng och Marcus Svinhufvud. 

Vinnarna presenteras här - klicka på länken. 

Arrangörer: Eva Ahl /Cecilia Zachrisson Svandammsskolan

Ett bidrag från tekniktävlingen

Sam Westerholm-skulptur och teckning

12/1 - 2/2 2019
Sam Westerholm - skulptur och teckning

Sam Westerholm skulpturSam Westerholm är bildkonstnär och skulptör. Han skulpterar i brons, sten, trä, gips och lera, men arbetar även med teckningar och grafik. Hans lista över separat- och samlingsutställningar är lång, likaså den över de offentliga uppdrag och verk som Sam har utfört runtom i Sverige. I Nynäshamns kommun finns flera skulpturer av Sam, t ex det större verket "Vågspel med fisk" i brons i Stadsparken (1998) och träskulpturen ”Maria och barnet” i Nynäshamns kyrka (1996). Det kanske inte alla känner till är att Sam även har gjort Nynäshamns kommuns trafikstopp - "Ejdern" (2000).

Bland de offentliga utsmyckningarna som finns utanför kommunen kan t ex "Möte mellan bagge, människa och organism" i trä, brons och betong på Flemingsbergs pendeltågsstation (1989), monumentet över Ivar Lo-Johansson i granit och brons i Tungelsta (2001) och skulpturer/reliefer i patientrum på Astrid Lindgrens barnsjukhus (1998) nämnas. Sam Westerholm är därtill representerad på Statens porträttsamling i Gripsholms slott.Skulptur av Sam Westerholm

Sam Westerholm är född 1947 i Ingå i Finland, familjen flyttade 1950 till Stora Vika i Nynäshamns kommun. Sedan många år är Sam bosatt och har sin ateljé i Djursnäs, Ösmo. Läs mer om Sam Westerholm på hans hemsida. Klicka på länken.

Sam Westerholm skulptur och teckning

"Phone Diary" - Jerker Andersson

17/11 - 8/12
Fotograf Jerker Andersson visar utställningen Phone Diary
Vernissage lördag 17 november kl 11-14.

 

Fotografi av Jerker Andersson

Förutsättningarna för fotografi har förändrats.
Vi lever numera med ett enormt flöde av bilder som vi ofta betraktar på skärm.
Det finns över en miljard smartphones i världen och det är idag världens vanligaste kameratyp.
Det skapar fantastiska kulturella, sociala och demokratiska möjligheter.
Phone Diary är observationer ur tillvaron, fotograferat med en smartphone.

Phone Diary är ett projekt där fotografen Jerker Andersson har utforskat och dokumenterat sin vardag och omgivning med kameran i sin mobiltelefon. Bilderna tagna med mobiltelefonen blev Jerker Anderssons sätt att föra ett slags dagboksanteckningar. Genom mobilen fångar han det till synes obetydliga och enkla. Förutom utställningen Phone Diary har Jerker Andersson publicerat tre böcker från projektet; Phone Diary XIII, XIV och XV, utgivna på eget förlag.

Jerker Andersson, verksam som fotograf i Göteborg sedan 1989, utbildad på Fotohögskolan (nuvarande Akademin Valand), Göteborgs Universitet 1989-93. Arbetar med samtidsdokumentationer, porträtt och reportage. Jerker Andersson gör egna arbeten med fokus på samtidsdokumentationer, som visas i utställningar och böcker. Han föreläser, undervisar och har också arbetat med ett flertal projekt som handledare för unga och med workshops i fotografi. Han har mottagit flera pris och stipendier, bl a Dokumentärfotopriset 2012 utdelat av Arbetets museum. Just nu arbetar Jerker Andersson med att sammanställa arbetet med fotoboken Domicile. Läs mer om Domicile genom att klicka på länken.

Läs mer om Jerker Anderssons på hans hemsida, klicka på länken.

 

Tre konstnärer

Tre konstnärer: Karin Magnusson, Marianne Kube, Erwin Kube


29/9 - 20/10

3 konstnärer
Karin Magnusson, skulptur och masker i papier-maché
Marianne Kube, måleri

Erwin Kube, måleri
Vernissage lördag 29 september kl 11-14.

Karin Magnusson
Dockor och teater har alltid fascinerat Karin Magnusson. Hennes arbetsområden är teater, TV, kyrkor och egna utställningar. Hon ser Masker av Karin Magnussonamsken/dockan som ett instrument som hon överlämnar till dockspelaren/skådespelaren att vidare utforska dess möjligheter. Karin arbetar i papier-maché som är lätt och formbart. Tillsammans med klister och lim blir det samtidigt ett mycket starkt material. Karin Magnusson är född 1941 i Västergötland. Hon är praktikutbildad hos dockmakare Arne Högsander, genom Hantverksskola i Nyköping 1986-1989 och kurs i masktillverkning i Tyskland 1992.Marianne och Erwin KubeMålning av Erwin Kube
Erwin Kube kom från Wien med en examen i inredningsarkitektur som 23-åring. I Sverige vidareutbildade han sig till industridesigner och arbetade sedan med det inom offentliga miljöer. År 1986 köpte Marianne och Erwin Kube ett galleri med ramverkstad på Regeringsgatan i Stockholm. Parallellt med detta arbete utvecklade Erwin sin bildkonstnärliga sida genom att måla och teckna. Marianne Kube är utbildad bildlärare (1967) och har arbetat med detta fram till sin pensionering 2007. Måla och teckna har hon gjort hela sitt liv och hon har haft ett 40-tal samlings- och separatutställningar. Erwin och Marianne Kube har tillsammans deltagit i ett antal samlingsutställningar. De stöttar, uppmuntrar och inspirerar varandra hela tiden till att utveckla sitt bildskapande. Målning av Marianne Kube

 

Dan Wedegren - måleri

1-22 september 2018

Dan Wedegren visar måleri

Vernissage lördag 1 september kl 11-14.

 

Målning av Dan Wedegren

För mig handlar måleriet om improvisation. Jag har inga direkta förlagor utan utgår från en vag idé, kanske en färgställning eller ett mönster av skuggor i ett skogsparti.

Det större formatet hjälper mig, omsluter mig som ett stycke natur där jag kan gå vilse. Kanske måste jag korrigera och ge målningen en ny riktning. På omvägen hittar jag nya möjligheter. I en skog kan man gå åt flera håll.

Som motiv ger den mig frihet samtidigt som jag förankras i ett rum jag känner till. Jag vet hur det är att gå mellan trädstammar och sly, men inte mellan abstrakta former som inte representerar något. Skogen ger mig möjlighet att väga vad jag gör, om färgen och de olika formerna är rätt eller fel. För mig.

I utställningen på Nynäshamns konsthall visar jag målningar från de tre senaste åren, oljor på pannå.

/Dan Wedegren med hjälp av Bengt Jansson-Wennberg

Dan Wedegren är född 1977 i Eskilstuna och verksam i Stockholm. Han har haft ett antal separat- och grupputställningar i Sverige och Tyskland. De senaste åren bland annat på Galleri Candyland (2018), Liljevalchs vårsalong (2018 & 2016) och Nationalgalleriet (2017)

Läs mer om Dan Wedegren på hans hemsida. Klicka på länken.

Sommarutställning 2018 - "Det var en gång"

Det var en gång - Sommarutställning 2018

Det var en gång - en sagolik utställning

Sommaren 2018 fyllde vi Konsthallen med miljöer ur några kända folksagor. Med utgångspunkt från sagorna om Hans och Greta, Rödluvan och vargen, Törnrosa, Vanten och Bockarna Bruse får de besökande barnen leka i och uppleva folksagornas spännande värld. Här kan barnen t ex gå över Bockarna Bruses bro och hälsa på i häxans pepparkakshus - den som vågar! I de olika stämningsfulla miljöer finns det plats för både lek och läsning.

Pågick 25 juni till och med 17 augusti.

Pepparkakshuset ur sagan om Hans och Greta

 

Esteternas vårsalong 2018

Esteternas vårsalong 2018

24/4-22/5

Elever från Nynäshamns gymnasiums Estetprogram visar sina arbeten från året. 

Titta gärna in på hemsidan som är producerad i kursen Mediaproduktion på Nynäshamns Gymnasium. Den är främst gjord av elever på Samhälle/media- och Teknik/media programmen. Här visas också bilder och illustrationer producerade på Estetprogrammet och den valbara kursen Grafisk illustration. För att gå in på sidan klicka på denna länk. 

Utställningen innehåller också en konstrunda längs Strandvägen/Ringvägen där man skannar QR-koder och får se en bild i sin mobiltelefon. (QR-läsarprogram kan man lätta ladda ner som app till sin mobiltelefon.)

 

Vårsalongen 2018

 Vårsalongen 2018

17/3 - 14/4 2018

I år har 70 personer lämnat in verk till Vårsalongen och som tidigare år har utställarna fått lämna tre bidrag, varav minst ett kommer med i utställningen. En jury har gjort urvalet och resultatet har blivit en härlig utställning med en stor blandning och bredd vad gäller stilar och tekniker. Det är måleri i akvarell, olja och akryl, teckning, foto, etsningar, keramik, blandteknik med mera.

Arr: Nynäshamns konstförening med stöd av Konsthallen.

Teknik/bildtävling för grundskolan

8-19/2
Teknik- och bildtävling för grundskolan

Eleverna på Gröndalsskolan och Svandammsskolan har utmanats att förbättra området runt Estö IP. 
Arrangör: SvandammsskolanTeknik/bildtävling 2018

En jury bestående av Patric Isestad, kommunalråd (S), David Ulmér, Nynäshamns kommun, Johan Augustsson, ordf. Barn- och utbildningsnämnden (S) och Daniel Adborn, kommunalråd (L) har utsett tre pristagare i varje åldersklass:

Nedan vinnare i Högstadieklassen
8C Gröndal - Ett aktivitetshus för ungdomar
Emma Persson, Max Österberg och Elin Eriksson

 

Vår konst

Verk ur Nynäshamns kommuns konstsamling, från 1940-tal till 2010-tal
2/12 2017 - 13/1 2018

Fyra konstverk ur Nynäshamns kommuns konstsamling

Utställningen visar ett urval verk som ägs av Nynäshamns kommun och dess invånare - därav titeln "Vår konst". Konsten är inköpt från 19

 

40-talet och fram till idag. Den hänger vanligtvis ute i de olika kommunala verksamheterna, t ex på skolor, i kontor och offentliga rum. Bland annat visas verk av Evert Lundquist, Berta Hansson, Peter Dahl, Sven X:et Eriksson och Albin Amelin. I utställningen finns också flera lokala konstnärer representerade, t ex Sam Westerholm, Ole Drebold, Margaretha Eriksson Abenius med flera.

 

Från vernissagedagen av Vår konst
På vernissagedagen den 2 december visades litografin "Femme au Fauteuil no 1 (Le manteau polonais)" av Pablo Picasso.

Fem konstnärer från Uppsala Konstnärsklubb

Fem konstnärer från Uppsala konstnärsklubb

Bodil Gellermark, keramik och stenskulptur   
Marianne Gustafsson, grafik
Eva Hedberg, keramik
Kirsten Holm, måleri
Birgitta Nordström Wiklund, keramik och textil

Vernissage lördag 30/9 kl 11-14.
30/9 till 21/10

Uppsala Konstnärsklubbs logotypDe fem konstnärerna är alla medlemmar i Uppsala Konstnärsklubb som är en förening för yrkesverksamma konstnärer i Uppsala.

Skulptur av Bodil GellermarkBodil Gellermark
Arbetar framför allt i ”mjuka” stenar så som marmor, kalksten och alabaster.
”I varje sten bor en skulptur, det gäller bara att hitta den, sa en god vän och skulptör till mej en gång. Jag jobbar gärna utifrån det mottot. Betraktar stenen noga innan jag börjar hugga. Ser efter hur ljuset faller, var finns sprickor, finns det färgskillnader, m.m.
Länk till egen hemsida: www.bodilgellermark.se


Marianne GustafssonGrafik av Marianne Gustafsson
Är grafiker med egen grafikverkstad. I sina bilder söker Marianne ett uttryck, en känsla. Hon vill väcka nyfikenhet, en lust att gå närmare, titta in och kanske hitta något alldeles eget i sina bilder. Experimenterandet i grafikverkstaden ska vara lustfyllt, som en upptäcktsfärd bland färger, etsade plåtar och fotografier. Därför gör Marianne sällan flera exemplar av samma bild och de flesta av hennes bilder är monotypier. 

Keramik av Eva HedbergEva Hedberg
Arbetar huvudsakligen med stengodslera som hon kavlar. Eva tycker om att med hjälp av olika strukturer arbeta med ytornas relationer till varandra. Sparsmakat och det enkla tilltalar och färgskalan går oftast i vitt och/eller svart och gråtonerna däremellan. Eva använder för det mesta färgkropp, som hon lägger på i olika omgångar. Ofta bränner hon sina skulpturer i flera omgångar.
Kirsten Holm
Kirsten Holms tecknade målerier är gjordMålning av Kirsten Holma i torrpastell, blyerts, kol och tusch. ”Årets gång, årstiderna, natt och dag, det rytmiska kretsloppet vi alla är del av och som vi i vår moderna, tekniska tid försöker låtsas inte finns. Hinner inte ta in detta eviga återkommande spel. Detta dansande, viskande ljud från universum intresserar mig, för att jag inte kan ändra på det, jag får anpassa mig.”Birgitta Nordström WiklundBemålad keramik av Birgitta Nordstöm Wiklund
Birgitta har sedan 2001 egen ateljé i Upplands Tuna där hon arbetar och bor. Hon målar akryl och akvarell, skulpterar i lera och bränner keramik i vedeldad ugn. ”En spännande och delvis oförutsägbar teknik som bär med sig många överraskningar. Det jag skapar handlar om min plats på jorden och den värd vi lever i.”

 

Tidigare i Konsthallen

För hundra år sedan..

En upplevelseutställning om hur barnen i Nynäshamnstrakten levde, lekte, arbetade och gick i skola för 100 år sedan.

26 juni till och med  23 september. 

Vi har inspirerats av gamla fotografier från Nynäshamns bildarkiv för att berätta om hur barnen hade det för ungefär hundra år sedan. I utställningen får besökarna leka i fyra miljöer med olika teman. Barnen får till exempel sitta i en gammaldags skolbänk, skriva på griffeltavla, leka barnlekar från förr, leka i den lilla handelsboden, men också hjälpa till med gårdens vardagliga sysslor, t ex mata hönsen och hänga tvätt.

I utställningen kan de små besökarna klä ut sig och pyssla på gammalt vis, men det går också lika bra att sitta och läsa en bok.
Välkommen att leka, lära och uppleva i sommar! 
För hundra år sedan, affären

Öppettider:

Under sommaren är utställningen öppen från kl. 10 alla vardagar, övriga tider gäller samma öppettider som biblioteket. För aktuella öppettider se vår startsida.

Skolsalen

Esteternas vårsalong 2017

Esteternas vårsalong 2017Målning gjord av en elev på Estetprogrammet
Pågår 2/5-16/5
Vernissage tisdag 2 maj kl 17-19.

Estetprogrammet vid Nynäshamns gymnasium ställer ut verk de arbetat med under läsåret. I utställningen visas uttryck och intryck i en kreativ blandning. Eleverna har arbetat i skiftande tekniker som till exempel oljemåleri, pastell, kollage, datorgrafik, fotografi med mera.

Vårsalongen 2017

18/3 - 8/4

Vårsalongen 2017Vårsalongen är arrangerad av ideellt verksamma Nynäshamns konstförening med stöd av Nynäshamns konsthall och bibliotek. 

De som har lämnat in verk till vårsalongen är bosatta i Nynäshamns kommun och över 18 år. De har lämnat in upp till tre konstverk och enligt reglerna kommer minst ett utställningen.

I år är det 74 st konstnärer som lämnat in bidrag och alla har fått med ett verk var. Som tidigare år är det en härlig blandning av stilar och tekniker. Men en tydlig trend år 2017 är måleriet. Det finns många målningar i olja, akryl och akvarell. Men även andra tekniker finns representerade som t ex fotografi, keramik, teckningar och mycket mer. 

Anders Bäckman och Christel Bäckman

Anders Bäckman och Christel Bäckman visar grafik och måleri

Vernissage lördag 21 januari kl 11-14. 
21/1 – 11/2 2017

Anders Bäckman och Christel Bäckmans verkAnders Bäckman har kandidatexamen i konvergerande medier från Högskolan på Gotland samt examen i Interaktionsdesign från Nackademins Yrkeshögskola. Han har jobbat som grafiker på olika produktionsbolag i Stockholm. Anders arbetar med grafisk illustration genom att skulptera tredimensionella modeller och applicera komplexa material och ljus på dessa.

Christel Bäckman målar ”lyckokonst” i olja, akryl och Encaustic Art. Hon har konstutbildningar från lärarutbildning i Finland, Konstskolan i Stockholm, Konstfack Barns bildanalys och Bild och Form, 15 års sommarkurser vid Hangö Sommaruniversitet med mera. Christel målar i ateljén i Nynäshamn på heltid sedan 2005. Christel har haft flera konstutställningar varje år runt om i Sverige. 

Colbing Classic

Sören Colbing - 30 år som SkärgårdsfotografenBlå klipporna, foto Sören Colbing
3/12 2016 - 10/1 2017
Vernissage lördag 3 december kl 11-14.

Sören Colbing är skärgårdsskildrare, fotograf och författare. Colbings fotografier av skärgården runt Nynäshamn och längs ostkusten är både välkända och omtyckta. Sören Colbing har i hög grad bidragit till att förstärka bilden av Nynäshamn som en av ostkustens pärlor. Colbing, även kallad Skärgårdsfotografen, är upphovsman till böcker som Alingens tid, Årstidernas skärgård, Skärgårdsliv och Kustens pärlor med flera. I utställningen visar Sören Colbing sina favoriter från mer än 30 års bildskapande. Bilder som skildrar skärgården under alla årstider och väder. 

 

Utställningen Nynäshamns bildarkiv fyller 70 år

Nynäshamns Bildarkiv fyller 70 år

Utställningen öppnar på Arkivens dag lördag 12 november kl 11-14.Välkomstskålen, foto Atelier Ekegren
Utställningen pågår till och med måndag 28 november 2016.

Nynäshamns bildarkiv kom till 1946, samma år som Nynäshamn blev stad. Bildarkivet hade som uppgift att dokumentera Nynäshamns tillkomst och historia i bilder och genom andra historiska dokument. 1974 utökades uppdraget till att gälla hela Nynäshamns kommun. I 70 år har bildarkivet samlat och bevarat historiska fotografier. I utställningen visas ett urval av dessa fotografier som samlats in under årens lopp. I utställningen visas också ett axplock med originalhandlingar ur samlingarna.

På begäran visas filmen "Ung stad" av Runo Rahm non-stop under Arkivens dag 12/11.

Arrangemanget Arkivens dag hålls alltid andra lördagen i november och anordnas över hela Sverige. Arkivens dag är ett sätt att väcka nyfikenhet för vad som kan finnas i olika arkiv, hur de kan användas och för att lyfta fram arbetet med att bevara information för framtiden. 

Öar - grafik och måleri av Lisa Andrén

Vernissage lördag 1 oktober kl 11-14

1-23/10 201Lisa Andrén_Sjögång

Lisa Andrén arbetar som grafiker och målare. Hon är född 1950, bosatt på norra Värmdö och utbildad vid Grafikskolan forum i Malmö. Hon har många separatutställningar bakom sig och har deltagit i många grupp- och samlingsutställningar sedan början av 1970-talet. Lisa Andrén har gjort offentliga uppdrag t ex vid T-banan Fridhemsplan år 2000 och Slussen åren 2002-2003. Lisa har mottagit ett flertal stipendier, senast år 2008-2009 då hon fick Bildkonstnärsfondens stora arbetsstipendium. Hon har också gjort arbetsresor till bl a Grönland, Hebriderna, Island, f.d. Jugoslavien, Lofoten och Shetlandsöarna. I utställningen kommer Lisa Andrén att visa grafik och målningar på temat "Öar" som hon har en förkärlek för. 

 Rörelse – Öga – Hand 
Handen agerar som en förlängning av ögat, hur en iakttagelse förs ner på plåten, arket och förevigar snabbt förbiilande stämningar. Att arbeta med dessa båda uttryck grafik och måleri är en rent fysisk upplevelse.

Grafiken; en svart sotig linje framhäver rörelsen, rytmen och formen. Uttrycket skärps. 
På målningarna jobbar jag i en snabb intuitiv process med fetkrita, tusch och akvarell.

Det dubbla och det motsatta intresserar mig så som; en spegling, tvillingar, framsidan – baksidan, kommer – eller går.

Mitt hem är vid en farled där fartyg från när och fjärran ständigt glider förbi.
Öar upplever jag från min kajak.
Öar som för mig kan förnimma om människans utsatthet – mod – självständighet – isolering – längtan.

Det är inte alltid som det ser ut
Det först uppenbara är kanske något helt annat
Det oförutsägbara det ej förväntade
Det enkla är komplicerat
Det är nu och tidlöst

Lisa Andrén

Archives by BOON

27/8-18/9 2016
Vernissage lördag 27 augusti kl 11-14.

Robin Nilssen alias BOON, visar ett urval bilder från sin 15 år långa verksamhet som skateboardfotograf.
Fotografi av Robin Nilssen

Robin är född 1980 i Stockholm och där har han varit bosatt sedan dess. I början av 90-talet skadade Robins sitt knä i samband med skateboardåkning och för att kunna fortsätta hänga med sina vänner, som fanns i skatevärlden, så plockade han fram sin Konica, en kamera han fått av sin moster flera år tidigare.
 
I mitten av 2000-talet utbildade sig Robin Nilssen inom konst och fotografi på Sigtuna Folkhögskola i drygt 2 år. Därefter följde 2 års studier i kommersiellt foto på Fotoskolan Gamleby. Efter utbildningen började Robin fotografera för både skatetidningar och olika skatemärken. Enligt Robin själv började hans ”passion för skate malas ner”, han sadlade om och började jobba mer kommersiellt och behöll skatefotografering som något kul på fritiden. Just nu jobbar Robin mest med reklam och som fotolärare på Sigtuna Folkhögskola. 

I utställningen visar Robin Nilssen - BOON - sina egna favoriter från de senaste 15 åren tillsammans med skateboardåkarna. Dokumentära bilder blandas med skatebilder, skateboardens utveckling, både när det gäller trick och mode.
Tanken är att skapa en tidslinje med bilder som lämnar den traditionella utställningens idé med raka och fina ramar blev min utgångspunkt. Att låta det vara lite smutsigt och rått, låta känslan på utställningen spegla den skatekultur jag växte upp i. I den världen var inget fel, men inget var heller rätt. Hårda kulturella regler parallellt med frihet. En plats där samhällets utstötta fick plats, där bankrånare drack öl med överklassare, där hårdrockare dansade med hiphopare, där alla var välkomna och ingen var välkommen”skriver Robin om utställningen. 

Läs mer om BOON på den här länken: BOONPHOTOGRAPY

Sommarutställning 2016 - Hur gick det sen?

13/6-12/8
Kliv in, läs och lek i Tove Janssons bokvärld. 
 
Hur gick det sen? är en interaktiv utställning som baserar sig på Tove Jansson barnboksklassiker. Genom att gå in i boken rent fysiskt upplevs Hur gick det sen? utställningen med hela kroppen och alla sinnen. Barnen får vara med om resa ut i det farliga, okända. En färd genom olika känslor; mod, rädsla, ilska, ensamhet och glädje. Utställningen är anpassad efter barnens lust att upptäcka världen.
 
I utställningen visas också ett urval Mumintolkningar som barn från Tema Fritids Kultur och Kulturskolans bildelever jobbat med under våren. 
 
Utställningen är öppen måndag-fredag under tiden 13 juni till och med 12 augusti. 

Vår utställning

Vår utställning - Mellan himmel o hav...eller på, under, över, bakom ytan.Gröndal 2016_1
Gröndalsskolan åk 9 visar modern konst. 
Vernissage fredag 27 maj kl 13-15.
27/5 till och med 5/6 2016.

Esteternas vårsalong 2016

 

Esteternas vårsalong 2016_8
Vernissage tisdag 26/4 kl 17-19. 
26/4 - 18/5 2016. 
Estetprogrammet på Nynäshamns gymnasium visar sina arbeten från läsåret. Eleverna har också arbetat med ett tema speciellt inför vårsalongen och vissa av verken är skapade direkt på plats i Konsthallen.

Eleverna har gjort sina egna gestaltningar kring de tre temena: Kärlek, livet och döden.

Verken i vårsalongen visar på en stor bredd av tekniker - måleri, skulptur, fotografi mm. På vernissagen visas också några konstfilmer. 

Anna Lindkvist Adolfsson - Skulptur

 
23 januari - 21 februari 2016
Vernissage lördag 23 januari kl 11-14.  

Anna Lindkvist Adolfsson är utbildad på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar med skulptur, form, installation och gestaltningar i material som järn, trä, betong, textil och ofta i kombination. Ämnen som arv, ursprung, identitet och helighet är begrepp hon arbetat med de senaste åren. Hon har en kontinuerlig utställningsverksamhet och har under 2015 ställt ut i Lunds domkyrka, Österlens museum samt Hälsinglands museum. Utöver detta arbetar hon sedan 18 år som bild- och formlärare på Nynäshamns gymnasium.
 
 

Foto: HGbild - tidningsbilder från tre årtionden

14 november - 13 december 2015. Foto: HGbild
I slutet av 2014 övertog Nynäshamns bildarkiv fotofirman HGbilds fotografier tagna för Nynäshamns Posten 1972 - 2002.

HGbild startades 1970 av fotograferna Hans G Hansson och Gösta Rising. Mellan åren 1970 – 2002 stod HGbild (fotograferna Hans G Hansson, Gösta Rising, Torbjörn Carlsson, Mattias Hansson mfl) för merparten av NP:s fotografier. HGbild fotograferade nyhetsbilder, kommunpolitik, kultur, nöje, sport, föreningsliv och mycket mera i Nynäshamns kommun.

I utställningen Foto: HGbild - tidningsbilder från tre årtionden visas ett litet urval på 60 fotografier ur denna omfattande fotosamling. Tyngdpunkten ligger på 1970-talet. När det gäller motiven så är det en blandning av stora och små händelser i kommunen, men en sak har bilderna gemensamt - det finns nästan alltid en eller flera personer med på bilderna.

Kviltar och annan lapplek

Kompassrosen och Små lappar visar Kviltar och annan lapplek
3-25 oktoberKviltar och annan lapplek

Kompassrosen och Små lappar är två grupper som sammanlagt är ca 16 personer. De har sedan många år skapat kviltar, lapptäcken och andra textilier i lappteknik. Kompassrosen och Små lappar är lokalgrupper som ingår Kviltföreningen Rikstäcket, som är en ideell förening för lapptäcksvänner med över 2000 medlemmar. Föreningen jobbar bl a med att bevara och vidareutveckla traditionella mönster och tekniker, inspirera till nyskapande, samt förmedla kontakter mellan lapptäcksintresserade i Sverige och utomlands.

Under utställningsveckorna ordnade grupperna ett lotteri till förmån för Världens barn. Lotteriet inbringade 7 954 kr till Världens barn.

Möten - målningar av Marie Ericson

5-27 september 2015"Avund" - målning av Marie Ericson

I utställningen visar Marie Ericson två av sina teman, dels Dubbelnamn och Rosetter med bilder från hennes barndom och 31 Porträtt av en Oxel med målningar av ett träd utanför ateljén på Kungsholmen.

 Målningarna från Maries barndom kom till genom att hon utgick från en lista från A-Ö och minnen som hamnade där, fick sedan gestaltas på dukens yta. Målningarna är från 2003 till 2006. En bok med dessa målningar gavs ut av bokförlaget Mormor 2007.

I målningarna från Porträtt av en Oxel skildrar Marie ett träd utanför sin ateljé. Trots att Marie haft ateljén i tio år, hade hon inte lagt märke till trädet. Plötsligt såg jag trädets uppseendeväckande sommarskrud med vita blommor och  med efterföljande röda granna bär. Tacksamt var också den ”djungel” av träd och buskar i Pontonjärparken, som vid den tiden, var som en kuliss till Oxeln. Målningarna är från 2007 till 2009.

Läs mer om Marie Ericon på hennes hemsida. Klicka på länken.

Seriernas värld - Sommarutställning 2015

Seriernas värld är uppbyggd i olika delar, med olika uttryckssätt.Seriernas värld

I Bamsehörnan kan de minsta besökarna och deras föräldrar leka i en mysig miljö inspirerad av Bamse.

I historiehörnan kan besökarna läsa om seriens historia. Längs en tidslinje visas nedslag i seriekonstens historia från stenåldersbilder till dagens moderna serier.

superhjältarnas värld har vi byggt upp en mörk och spännande stadsmiljö. Här kan barnen leka och klä ut sig till superhjältar.

I läshörnan får besökarna sjunka ner och läsa i ett brett utbud
av serier. Det passar för både unga och äldre besökare!

Centralt i utställningen finns sommarens serieworkshop. Här kan besökarna rita egna serier och skapa och pyssla.

Vår utställning 2015

Vår utställning- niorma på Gröndalsskolan visar sin konst. Gröndalsskolans vårutställning 2015

Utställningen pågick till och med 31 maj 2015.

Esteternas vårsalong 2015

24/4 - 19/5 Esteternas vårsalong 2015

Eleverna på Estetprogrammet vid Nynäshamns gymnasium visar sina arbeten från läsåret. Som tidigare år är Konsthallen sprängfylld av ung skaparkraft. I utställningen visas måleri, teckningar, skulpturer i olika (och oväntade) material, keramik, fotografi och mycket mer.

Fyra konstnärer

Margaretha Eriksson Abenius, Anna Kraft, Olivera Savic Popovic och Lisa Trägårdh
17/1-8/2

Fyra konstnärer ställer ut

17 januari till 8 februari 2015.
17 januari öppnade en utställning med en grupp konstnärer som alla är bosatta i Nynäshamns kommun.
 
Margaretha Eriksson Abenius arbetar i olika textila tekniker, där gränsen mellan konst och hantverk luckrats upp. Anna Kraft målar i olja och akryl. Anna inspireras av drömmar och naturens former i sitt måleri. Olivera Savic Popovic ställer ut skulpturer i sten, där hon vill uttrycka motsatser och kontraster som livet för med sig. Olivera ställer även ut fotografier. Lisa Trägårdhär keramiker. Även hon inspireras av naturen i sina keramiska verk. Lisa har på senare tiden även arbetat med kolteckningar, som hon visar i utställningen.
 
 
Alla fyra har en lång konstnärsbana bakom sig, de har haft ett flertal separatutställningar och deltagit i många grupputställningar. Flera gånger har de ställt ut tillsammans.
 
Länkar till några av konstnärernas sidor:
Margaretha Eriksson Abenius: http://www.margarethaeriksson.abenius.se
 

60 ögonblick

12 december 2014 till 12 januari 2015. 60 ögonblick
En utställning med ett urval av 60 fotografier från Nynäshamns bildarkiv. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poetiska visioner

Konstnärerna Ingela Gréau, broderi/applikation och Mariann Odier-Ros, måleri tolkar poeten Kostis Papakongos diktsamling Snötäckt lykta.Ingela Greau_Solnedgång

Utställningen pågick 15/11 - 7/12.

Snötäckt lykta
Vi sökte ett gemensamt projekt och hittade en vit diktbok med några enkla streck på framsidan, ett tempel, ett berg och en röd sol. Våra ögon drogs till det naiva motivet och vi kände oss attraherade och på ett oförklarligt sätt besläktade.

Längst upp, poetens namn Kostis Papakongos. En grek.
Namnet Snötäckt lykta, får oss att rysa till. En grek som håller sin lykta tänd under snön.
Vem är han? En eremit, en flykting, en vis, ett vuxet barn?

Vi läser dikt efter dikt.
Gripna möter vi en underbar lyriker; originell, fängslande, poetisk, rörande och humoristisk, allt mot en vid horisont av visdom, både egen och de stora filosofernas. En beläst person, en filosof, utan tvekan.

 

Till detta har vi försMariann Odnier-Ros_På vägenökt att leva upp.

Inspirerade, får vi stark lust tolka dikterna.

Att visualisera dessa känsliga, underfundiga och stundtals melankoliska versrader och fånga dem i färg eller med nål och tråd blir en ren njutning.

Då vi senare träffar Kostis känns han som ett med sin diktning, diskret, finkänslig och varm, med en klar analys. Han förmedlar sina personliga upplevelser och får oss andra att känna och tänka efter, för att sedan formulera vår egen ståndpunkt.

Ingela Gréau, Stockholm och Mariann Odier-Ros, Tomelilla

KOMMUN

Färgfotografier 2009 – 2014 Foto av Erik Danielsson
Erik Danielsson

4 - 26 oktober 2014
Vernissage lördag 4 oktober kl 11-14

”Kommun” är i grunden en serie promenadbilder från Nynäshamns kommun. Majoriteten av bilderna har tagits under perioden mellan vinter och vår, den tid då snön har försvunnit och lämnat marken täckt av damm och grus vilket ger omgivningen en ­uttorkad och nästan bortglömd karaktär. ”Kommun” skildrar mötet mellan natur och kultur.

Erik Danielsson, född 1974, är delvis uppvuxen i Nynäshamn och har tidigare arbetat som journalist på lokaltidningen Nynäshamns Posten. I dag arbetar han halvtid som lärare i fotografi på Sörängens Folkhögskola i Nässjö. Övrig tid arbetar han med egna projekt inom fotografi och musik.

Under utställningen visas fotografierna tillsammans med en ljudinstallation bestående av miljöljud och egenkomponerade tonlandskap.

Knacka på! - sommarutställning 2014

Knacka på! är sommarens utställning för barn. Utställningen utgår från Anna-Clara Tidholms hyllade barnbok och är ett rum fyllt av Knacka på!aktiviteter och möjligheter för små och stora barn. Utställningen riktar sig till alla sinnen. Här finns pyssel, läsning och lek under hela sommaren. 

Här kan du och dina barn fördjupa dig i Anna-Clara Tidholms värld. Här kan barnen äta middag med kaninerna, busa med aporna och somna med nallarna. Det går också lika bra att sjunka ner i en kuddhög och läsa.

Knacka på! pågår t.o.m. 26 september. Öppet: mån-tis 10-19, ons 12-17, tors - fre 10-17 lör - sön 11-14.

Vår utställning 2014

Niorna på Gröndalsskolan har sneglat på modern konst. Gröndalsskolans vårutställning 2014

Vernissage fredag 23 maj kl 13.00. Pågår tom onsdag 28 maj.

Esteternas vårsalong 2014

29/4 - 20/5Esteternas vårsalong 2014

Estetprogrammet vid Nynäshamns gymnasiums vårsalong - Esteternas vårsalong - är sedan många år en uppskattad återkommande utställning i Konsthallen.

Precis som tidigare år är Konsthallen till bredden fylld av konstverk i olika tekniker - måleri, skulptur, fotografi mm. Och precis som tidigare år håller utställningen en mycket hög klass. Eleverna visar prov på kreativitet och skicklighet.

Utställning Tallbacka Särskola

10/4 - 23/4 2014 Tallbacka

Tallbacka Särskola presenterade sitt utbytesprojekt med Saijo särskola i Hiroshima. Utställningen öppnade torsdag 10/4 kl 10. Pågick t om 23 april 2014.

Vårsalongen 2014

Temat för årets vårsalong är "Ur mitt perspektiv". Vårsalongen 2014

Läs mer om vårsalongen på Salongen.

Utställningen pågick 15/3 - 6/4 

Arrangör: Nynäshamns konstförening med stöd av biblioteket/konsthallen.

Gobelängbroderi med bara händerna! Läs mer här.

Marianne Olsson - Textila bilder

1-23/2 2014 Marianne Olsson_Fruktskål

Vernissage lördag 1 februari kl 11-14

Marianne Olsson arbetar med bildvävar. Materialet är lin och ull. Bindningen är oftast tuskaft.
 
Läs mer om utställningen på vår blogg Salongen.

Björn Bernström - akvareller

30 november till 20 december 2013.

Akvarell av Björn Bernström
Björn Bernström är född och uppvuxen i småländska Hultsfred. Han flyttade till Stockholm 1986 och är numera bosatt och verksam i Hilleshög på Färingsö, Ekerö Kommun, där han har sin ateljé. Han har haft en lång rad separatutställningar och medverkat vid samlingsutställningar och jurybedömda salonger både i Sverige och utomlands. Diverse juryuppdrag bl a den nationella Akvarellsalongen vid Väsby Konsthall. Björn driver egen kursverksamhet inom akvarellmåleri och håller även föreläsningar och workshops för företag och föreningar

 

Fotoutställning om Stora Vika

14-23/11 2013 Fotoutställning om Stora Vika
Utställningen berättar om Stora Vikas unika artrikedom i djur- och naturliv och viljan att bevara den vackra natur till kommande generationer. Den är också en protest mot Sakabs närvaro i Stora Vika kalkbrott.

Svarta minnen, svarta drömmar

Jakob Anckarsvärd och Helena JohardSvarta minnen, svarta drömmar
5/10 - 26/10 2013.

I utställningen Svarta minnen, svarta drömmar undersöker konstnärerna Helena Johard och Jakob Anckarsvärd Nynäshamn med sinnliga medel där intryck från staden reflekteras genom deras egna konstnärliga process. I utställningen låter konstnärerna frigöra havet och oljan från sin industriella betydelse och får istället representera naturens okontrollerade krafter vilka liknar de inre fysiska och omedvetna psykiska krafter som styr oss. Liksom vår vardagsupplevelse präglas av nattens drömmar ekar oljans fossila ursprung och havets dolda värld i vår sakliga vardag med sina lukter och dolska liv. I bilder, installationer och video med material av råolja, ryggradslösa djur och växter flätar Anckarsvärd och Johard samman en symbolisk och sinnlig upplevelse som kan vara en annorlunda beskrivning av Nynäshamn men också kan representera allmängiltiga sinnestillstånd.

Televerkstaden

31/8 - 21/9 Televerkstaden

En historisk fotoutställning gjord av Sotholms Härads hembygdsförening. I utställningen visades även föremål och filmer ur Hembygdsföreningens samlingar. Filmerna som visades var:Den stora Televerkstaden(1950), Automatik för för miljoner (1963), Teli 50 år (1963).

Tranor, drakar & pappersflygplan

Sommaren 2013 års utställning för barn och unga i konsthallen var ett rum fyllt av tranor, drakar, pappersflygplan och annat gjort av Tranor, drakar och pappersflygplanpapper och kartong.Här kunde besökarna, ung som gammal, vika origami och pappersflygplan, bygga drakar och skapa själv av papper.

Esteternas vårsalong 2013

Etsterprogrammet vid Nynäshamns gymnasaium visar sina verk 24 april - 20 maj.Esteternas vårsalong 2013

Alternativa vårsalongen 2013

16/3 - 6/4 Vårsalongen 2013
Vårsalongen 2013
Nynäshamns konstförening har inbjudit Nynäshamnarna att delta i årets vårsalong på temat "2013?!". Ett 50-tal personer har lämnat in upp till tre verk, minst ett verk har kommit med. I år har man inte bara efterfrågat måleri, utan andra tekniker och material har varit tillåtna. Detta har gjort att årets vårsalong kan visa upp ett större mängd stilar, tekniker och matetial än tidigare år.

"Platser" - Kurt Sundén och David Helander

19/1 - 16/2 2013
Är platsen något man äger, ett inre tillstånd, ett offentligt rum? Utställningen Platser_ Kurt Sundén och David Helander
Ett konstnärligt samarbete mellan två konstnärer och ett utforskande av länken dem emellan. Samarbetet utforskar begreppen - platser - tillstånd - val.

Kurt Sundén
är konstnär född 1938 i Huskvarna. Han flyttade till Stockholm för att studera på konstfack och konsthögskolan under 1950 och 1960-talen. Kurt Sundén var verksam inom måleriet fram till 2005 när han genom sjukdom förlorade synen. Under sin verksamma tid arbetade Kurt Sundén utifrån några olika spår; naturmåleri i olja, akvarell och akryl, kol- och kritteckningar av drömska landskap, skogar i pastelloljekrita på svart papper samt några spår av porträtt av arbetare och arbetarmiljöer i 1970-talets Stockholm. Han hade också en stor produktion abstrakt konst. Han har också under åren arbetat en del med skulptur.
 
David Helander är född 1968 i Stockholm, utbildad vid Konsthögskolan i Umeå 2000-2005. David Helander arbetade i början uteslutande med måleri och teckning men under sin tid på Konsthögskolan började han arbeta mer och mer med foto och video. Detta resulterade i ett arbete med rumsliga videoinstallationer tillsammans med objekt. Ett par av dessa har varit platsbaserade verk. David Helander har även gjort en del textbaserade verk både i bokform och ljudverk. Måleriet har funnits med i olika former hela tiden. Fotograferandet är en stor del i David Helanders research och skapandeprocess.

 

I mina mellanrum på Gotska Sandön

Fotografier av Birger Svanteson 8/12 2012-12/1 2013Fotografi av Birger Svanteson


Ön är min trygghet, jag vet var den finns. Här är ordningen inte förutbestämd.

Jag speglar mig i sanden, den kropp som ligger mellan havet och skogen.
Stranden är möjligheternas land, en plats för för lekens lustar för fantasi och glädje.
Stranden är området närmast havet, skiftande och gåtfullt, sinnligt i sin egen kropp. 

Birger Svantesonär fotograf från Södertälje. 1969 besökte han Gotska Sandön för första gången och efter den resan visste han att han måste åka tillbaka. Sedan dess har Birger varit där mer än 50 gånger. Han fångades av tystnaden, stillheten, ensamheten, färgerna, formerna, ljuset och de spännande trädsymbolerna. Birger Svanteson har producerat tre fotoutställningar om Gotska Sandön med tio års mellanrum. 2001 ställde han ut sin andra utställning i Nynäshamn, nu är han tillbaka med sin tredje. 
 
I mina mellanrum på Gotska Sandön har tidigare visats på Eksjö museum, Gotlands Konstmuseum och på Galleri Kretsen i Södertälje.

Håkan Eriksson och Cecilia Larsson

29/9-20/10
 Vernissagekort Larsson Eriksson
Cecilia Eriksson och Håkan Larsson är ett konstnärspar från Stockholm. Cecilia Larsson är utbildad vid Konsthögskolan 1987-1992. Hon målar främst föreställande motiv som t ex landskap och stilleben. Cecilia har många utställningar bakom sig, senast på Galleri Cupido i Stockholm tidigare i år. Håkan Eriksson började måla och teckna efter en allvarlig stroke 1981, då han var färdigutbildad jurist. Hela hans liv blev förändrat och genom att teckna, måla och fotografera fick han tillbaka ett rikt liv. Håkan utbildade sig på Kristianstads Konstskola 1989-1993 och arbetar med bl a med akryl, akvarell, tusch. Håkan har ställt ut på gallerier och deltagit i samlingsutställningar, senast på Nationalgalleriet. Konstnärsparet reser mycket och målar tillsammans. Två gånger tidigare har de ställt ut tillsammans - på Arvika konsthall 2011 och Väsby Konsthall 2010.

Karin Issef visar skulpturer

25/8-15/9 2012Karin Issef

Karin Issef är från Saltsjö Boo. Hon har ställt ut regelbundet sedan 1990-talet, medverkat i många samlingutställningar och haft separatutställningar t ex i Haninge konsthall och Tyresö konsthall. Hon har utfört flera projekt och offentliga uppdrag, bl.a. skulptural utsmyckning för skolor och sjukhus i Nacka, Haninge, Ekerö och Tyresö kommuner.

Esteternas vårsalong 2012

Esteternas vårsalong 2012
fredag 4 maj slog Estetprogrammet vid Nynäshamns gymnasium upp portarna för sin vårsalong 2012. Eleverna visar olika verk de jobbat med under året. Här visas måleri, skulpturer i trä, keramik och andra material, fotografier och en del annat

Ingmarie Utbys - måleri

14-28 aprilIngmarie Utbys-Om natten I

"I mitt måleri växlar jag mellan två motpoler.
Lekfullt, färgglatt, livligt eller stillsamt, nedtonat, meditativt.
Skapandet är en ständigt pågående parallell process till livet.
Mitt mål är att vara så fri som möjligt och följa med i rörelsen."

/Ingmarie Utbys

Ingmarie Utbys bor och verkar i Falun. Hon är bl a utbildad i traditionellt måleri på Gruvstugan i Falun. Ingmarie Utbys har deltagit i många samlings- och jurybedömnda utställningar, bl a på Dalakonstkraft i Smedjebacken 2011 och i Hagenring i Tyskland 2010, i Väsby Konsthall 2009, 2007, 2006. Ingmarie har också haft många separatutställningar under 2000-talet, i Avesta konsthall, Tierps konsthall och Ljusdalsbygdens museum för att nämna några. I våra trakter har hon senast deltagit i en samlingsutställning på Galleri Folliero i Ösmo 2010.

 

Alternativa vårsalongen 2012

Vårsalongen 2012

17/3-5/4 2012

Alternativa vårsalongen är ett samarbete mellan Nynäshamns konstförening och Nynäshamns bibliotek. Alla som är bosatta i Nynäshamns kommun och är över 18 år får lämna in högst 3 målade tavlor. En jury utser minst 1 verk av varje deltagare.

Årets salong känns harmonisk och finstämd. Det är ungefär lika delar olja/akryl och akvareller. En och annan kritteckning finns också med. Motiven skiftar, liksom stilarna. Men havsnära natur och blommor är vanliga. Flera av motiven avbildar natursköna platser i vår fina kommun.

Utställningar i Konsthallen före 2012

Kompassrosens utställning 2011

Utställningen "Lapptäcken och annat kul av tyger" av och med Kompassrosen, januari 2011.

Pontus Björlin och Gustav Sparr
En installation av Pontus Björlin på utställningen med Gustav Sparr och Pontus Björlin i december 2010.

Höstutställning 2009Höstutställningen 2009. Skulpturer och grafik av Ole Drebold, målningar av Gilbert Matson.

Esteternas vårsalong 2010Esteternas vårsalong 2010

Sagolika rumSagolika rum, barnutställning sommaren 2011

Maud Spangenbergs skulpturMaud Spangenberg, skulptör, 2010.

Bokimpro 2010Konsthallen används även som lokal för kulturevenemang, ofta hålls de samtidigt som en utställning pågår. Här är bibliotekarie Johanna Härenstam och två skådespelare ur improvisationsgruppen AdLib som håller stt s k Bokimpro med skolklasser från Nynäshamns kommun.Bokimpro 2010

Språk

Nynäshamns bibliotek

Ösmo bibliotek

Sorunda bibliotek

Kulturbussen

Besök oss i sociala medier

Nynäshamns kommun