Artikel

Sök i bibliotekskatalogen

Mattias Olsson

Mattias Olsson - bokillustrationer och måleri

Vernissage lördag 14 december kl. 11-14. 
14/12 till och med 25/1

Mattias Olssons utställning

I den här utställningen får ni lära känna Mattias Olssons bildvärld. Han är utbildad konstnär på Malmö Konsthögskola och arbetar idag både som konstnär och illustratör. Med sin gedigna erfarenhet som bildpedagog på Kulturhuset i Stockholm samt Moderna museet, är han ofta anlitad som bildworkshopledare ute på skolor och bibliotek tack vare satsningen Skapande Skola från Kulturrådet. På somrarna turnerar han med projektet Alla tecknar! i Blekinge län – med visionen att ge plats för lusten att teckna hos barn och unga.

Mattias Olssons utställningSom illustratör har Mattias en bred erfarenhet, han har illustrerat för de flesta bokformat och genrer – i denna bredd finner man dock alltid enMinimysterierna - omslag av Mattias Olsson röd tråd. Den realistiska bildstilen närmar sig konsten och ofta finns såväl humor som svärta närvarande i illustrationerna. Detaljrikedomen är också ett signum, stanna gärna upp och gör dina egna upptäckter. Bilderna bjuder in betraktaren till att skapa sin egen tolkning och här finns det plats för alla känslor. Det blir som en upptäcktsfärd genom ett fantasilandskap. Tack vare Mattias breda kunskap presenteras också olika hantverk; måleri, grafik, teckningar, tusch, akvarell samt kombinationer av desamma. I bilderna finns alltid en lekfullhet närvarande eller rentav en utmaning, gärna med en rebellisk glimt – här finns inga regler att följa tycks de säga.

Vilken blir din favorit? Själv rekommenderar jag omslaget till boken Fullmåne som på ett perfekt sätt både lyfter det fasansfulla och det komiska i hur varulven blickar mot betraktaren. Eller kanske oljemålningen med kossorna som är en personlig favorit. Den stillsamma blicken hos djuren skapar en närvaro som lockar, jag kan nästan se hur de sakta idisslar gräset de äter. Här finns något för alla, stora som små, låt dig ryckas med i bildskapandets värld och låt tiden stå still för en stund. Välkommen!

/Anna Hjerpe
bokarbetare, litteraturvetare

Läs mer om Mattias Olsson på hans hemsida. Klicka på länken.Bokillustrationer av Mattias Olsson

 

Språk

Sökfasetter

Nynäshamns bibliotek

Vårens aktiviteter på Nynäshamns bibliotek (pdf)

Sorunda bibliotek

Vårens aktiviteter på Sorunda bibliotek (pdf)

Kulturbussen

Turlistan våren 2020

Besök oss i sociala medier

Nynäshamns kommun