Arkivens dag

Arkivens dag 2018

Lördag den 10 november 2018 anordnas Arkivens dag över hela Sverige och år är temat Fest och GlädjeKaffebord med Sorundatårta och kalasduk vävd av Stina Jansson.

Nynäshamns släktforskarförening hjälper dig att komma i gång med släktforskning och berättar om hur du hittar dina anfäder i arkiven mellan kl 11 och 14. 

Kl 12 berättar Maria Landin om hur det kunde gå till på en riktig allmogefest i Sorunda och Helene Skoglund berättar om en anmoder som hade bråda dagar inför en riktig superfest på Nyköpinshus i Södermanland. 

Plats:
Datasalen, Nynäshamns bibliotek

Nykterhetslogen Vågbrytaren nr 1415, 1906

Bild- och folkrörelsearkivet
Nynäshamns bild- och folkrörelsearkiv kommer att vara öppet för besökare som vill titta in mellan kl 11 och 14. Vi kommer att visa bildspel nonstop under dagen samt axplock ur arkivet. 

Tema Föreningar och Fest och Glädje!

I år är det 30 år sedan Folkrörelsearkivet eller Föreningsarkivet bildades. Folkrörelserarkivet är en avdelning inom Bildarkivet. I folkrörelsearkivet får kommunens föreningar förvara sitt arkivmaterial gratis under säkra former. Men i folkrörelsearkivet finns även arkiv efter personer och företag. Ett föreningsarkiv är ett kulturarv som har mycket att berätta för kommande generationer om en förenings verksamhet. Det är en del av vårt lands historia och föreningsarkiven i vår kommun är en viktigt del av Nynäshamn kommuns historia. 

Förnärvarande finns ca 217 arkiv från olika föreningar i Nynäshamns kommun. Det kan vara idrottsföreningar, kulturella föreningar, politiska föreningar, välgörenhetsföreningar med mera. 

Nynäshamns folkdansgille. Foto Gösta Nilsson

Arkivens dag

Arkivens dag är ett sätt att väcka nyfikenhet för vad som kan finnas i olika arkiv, hur de kan användas och för att lyfta fram arbetet med att bevara information för framtiden. Arkivens dag är ett samarbete mellan alla typer av arkivinstitutioner över hela landet. Läs mer om arrangemanget genom att klicka på denna länk. 

Språk

Kvällsöppet i Bildarkivet

Konsum, 1940-tal

Vi återkommer snart med nytt datum för nästa kvällsöppet. 
Det är dygnetrunt öppet på Bildarkivets databas - titta in på www.nynashamnsbildarkiv.se 

Nynäshamns bibliotek

Ösmo bibliotek

Sorunda bibliotek

Höstens aktiviteter på Sorunda bibliotek (pdf) 

Kulturbussen

Turlista höstterminen 2019