Utställningen utgår från Anna-Clara Tidholms hyllade barnbok Knacka på! Utställningen riktar sig till barnens alla sinnen och är ett rum fyllt av möjligheter. Här får barnen själva uppleva boken inifrån genom att gå runt, knacka på dörrar och leka i de olika miljöerna. En del av utställningen är anpassad till barn med synnedsättning, där kan texten läsas med punktskrift. I utställningen finns pyssel, läsning och lek under hela sommaren.
Om Anna-Clara Tidholm och boken
Anna-Clara Tidholm föddes i Stockholm 1946. Hon är en av Sveriges främsta barnboksförfattare och illustratörer och har en omväxlande och rik produktion bakom sig. Hennes bok Knacka på! kom ut 1992 och har sedan dess blivit en småbarnsklassiker, en succé såväl i Sverige som i många andra länder.
Det var en gång - en sagolik utställning
25/6 - 17/8 2018
Sommaren 2018 fyllde vi Konsthallen med miljöer ur några kända folksagor. Med utgångspunkt från sagorna om Hans och Greta, Rödluvan och vargen, Törnrosa, Vanten och Bockarna Bruse får de besökande barnen leka i och uppleva folksagornas spännande värld. Här kan barnen t ex gå över Bockarna Bruses bro och hälsa på i häxans pepparkakshus - den som vågar! I de olika stämningsfulla miljöer finns det plats för både lek och läsning.
För hundra år sedan...
26/6 - 23/9 2017 En upplevelseutställning om hur barnen i Nynäshamnstrakten levde, lekte, arbetade och gick i skola för 100 år sedan.
Vi har inspirerats av gamla fotografier från Nynäshamns bildarkiv för att berätta om hur barnen hade det för ungefär hundra år sedan. I utställningen får besökarna leka i fyra miljöer med olika teman. Barnen får till exempel sitta i en gammaldags skolbänk, skriva på griffeltavla, leka barnlekar från förr, leka i den lilla handelsboden, men också hjälpa till med gårdens vardagliga sysslor, t ex mata hönsen och hänga tvätt.
I utställningen kan de små besökarna klä ut sig och pyssla på gammalt vis, men det går också lika bra att sitta och läsa en bok. Välkommen att leka, lära och uppleva i sommar!
Hur gick det sen?
13/6-12/8 2016
Kliv in, läs och lek i Tove Janssons bokvärld.
Hur gick det sen? är en interaktiv utställning som baserar sig på Tove Jansson barnboksklassiker. Genom att gå in i boken rent fysiskt upplevs Hur gick det sen? utställningen med hela kroppen och alla sinnen. Barnen får vara med om resa ut i det farliga, okända. En färd genom olika känslor; mod, rädsla, ilska, ensamhet och glädje. Utställningen är anpassad efter barnens lust att upptäcka världen.
I utställningen visas också ett urval Mumintolkningar som barn från Tema Fritids Kultur och Kulturskolans bildelever jobbat med under våren.
Seriernas värld
Sommaren 2015
Seriernas värld är uppbyggd i olika delar, med olika uttryckssätt. I Bamsehörnan kan de minsta besökarna och deras föräldrar leka i en mysig miljö inspirerad av Bamse. I historiehörnan kan besökarna läsa om seriens historia. Längs en tidslinje visas nedslag i seriekonstens historia från stenåldersbilder till dagens moderna serier. I superhjältarnas värld har vi byggt upp en mörk och spännande stadsmiljö. Här kan barnen leka och klä ut sig till superhjältar. I läshörnan får besökarna sjunka ner och läsa i ett brett utbud av serier. Det passar för både unga och äldre besökare! Centralt i utställningen finns sommarens serieworkshop. Här kan besökarna rita egna serier och skapa och pyssla.
Knacka på!
Sommaren 2014 Knacka på! är sommarens utställning för barn. Utställningen utgår från Anna-Clara Tidholms hyllade barnbok och är ett rum fyllt av Knacka på!aktiviteter och möjligheter för små och stora barn. Utställningen riktar sig till alla sinnen. Här finns pyssel, läsning och lek under hela sommaren.
Här kan du och dina barn fördjupa dig i Anna-Clara Tidholms värld. Här kan barnen äta middag med kaninerna, busa med aporna och somna med nallarna. Det går också lika bra att sjunka ner i en kuddhög och läsa.
Tranor, drakar & pappersflygplan
Sommaren 2013
Sommaren 2013 års utställning för barn och unga i konsthallen var ett rum fyllt av tranor, drakar, pappersflygplan och annat gjort av papper och kartong. Här kunde besökarna, unga som gamla, vika origami och pappersflygplan, bygga drakar och skapa själv av papper.
Origamimästaren Norio Torimoto invigde sommarutställningen den 17 juni. Besökarna som kom var en blandad publik av yngre och äldre personer. Norio började med att berätta om och visa sin origami. När han demonstrerade sitt pappersplan som kommer tillbaka gick ett sus genom publiken. När Norio vek sin berömda figur Nils Holgersson utbröt applåder. Därefter ställde Norio Torimoto sina kunskaper till förfogande för alla som ville lära sig vika tranan och mer därtill.
En del i utställningen var Norio Torimotos origami som visades i montrar.
Sagolika rum
Sommaren 2011
Utställningen utgick från fyra olika barnböcker - Mulle Meck bygger en båt, Så gör prinsessor, Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen och Hur gick det sen? Varje bok var representerad med ett stort bokupslag, från boken utgick lekmiljöer. Barnen kunde leka i och med varje bok.