Just nu i Konsthallen

En utställning av Victoria Cleverby, 19/11-10/12.

Vernissage lördag 19/11 kl 11-14

Konstnärssamtal torsdag 1 december kl 18

Johannesevangeliet inleds med några av Bibelns mest poetiska rader: "I begynnelsen var ordet, Och ordet var hos Gud, Och ordet var Gud". För att ett par rader senare förklara att "Ordet vart kött och tog sin boning ibland oss". Denna mening anses av uttolkare handla om hur Gud inkarneras på jorden genom Jesus Kristus. Men tänk om den går att förstå även på andra sätt? 

Utställningen Och ordet vart kött och tog sin boning ibland oss föreslår en läsning av Johannes välkända mening som ingången till det historiska skeendet när det talade ordet blev skrivet och började definieras av bokstäver. Vilket tar oss tillbaka till den hebreiska Bibeln och det judiska tankegodset där det hebreiska alfabetet tillskrivs gudomliga egenskaper. Det är en utställning utan nedskriven text, men full av bokstäver, ord och textilier som söker avslöja något om språkets inverkan på vår världsuppfattning. 

Victoria Cleverby (f.1990) är född och uppvuxen i Ösmo. Hon tog sin kandidatexamen från Konstfacks textillinje 2014 och har sedan dess ställt ut både i Sverige och utomlands. I sin konstnärliga praktik arbetar hon främst med textila material och tekniker, och de senaste åren har hennes verk berört den judiska mystiken - kabbala. Ett intresse hon förkovrat sig i genom att studera judaistik vid Lunds universitet, teologisk estetik vid Göteborgs universitet samt hebreiska både i Sverige och Israel. För stunden studerar hon kabbala för rabbinen Eiran Davies vid Paideia folkhögskola i Stockholm. 

Läs mer om Victoria Cleverby på hennes hemsida. 

Konstnärssamtal torsdag 1 december kl 18: 

Samtal mellan konstnären Victoria Cleverby och Natalie Lantz, fil. dr i Hebreiska Bibelns exegetik. Samtalet kommer att kretsa kring språkets inverkan på vårt sätt att betrakta världen, med speciell fokus på det historiska skeendet när det talade ordet blev skrivet och började definieras av bokstäver, och den mystik kring det hebreiska alfabetet som detta medförde. 

Samtalet hålls i Victoria Cleverbys utställning "Och ordet vart kött och tog sin boning ibland oss". 

Titta på ett inslag från Sveriges Television där Natalie Lantz berättar om de största judiska högtiderna under året - Rosh hashana, som utgör det judiska nyåret och Jom kippur, försoningsdagen. 

Sök

Språk