E-böcker och e-ljudböcker

Med lånekortet kan du låna e-medier att läsa på din mobil, surfplatta, dator eller läsplatta. Du lånar e-medier i appen Biblio, eller här på webbsidan.

• Du får göra maximalt tre lån per vecka. (Maxantalet lån är nu utökat till 6 lån per vecka).
  • För att låna e-böcker behöver du ett bibliotekskort och en pin-kod, lånetiden är 28 dagar.

Gör så här:

En app för bibliotekets e-böcker och e-ljudböcker

I bibliotekets app Biblio kan du lyssna på både e-ljudböcker och läsa e-böcker.

Det enda du behöver är ditt bibliotekskort och pinkod.

Instruktionsfilm om Biblio på Youtube.

Instruktionsfilm för hur du använder Biblio (länk till YouTube).

Så här kommer du igång med Biblio:

• Ladda ner appen från Google Play eller App Store.
  • Välj Bibliotek: Södertörnsbiblioteken.
  • Skriv in ditt bibliotekskortsnummer och pinkod.
  • Godkänn villkoren och tryck på Logga in.

Symbol för e-bok i Biblio.  Symbol för e-bok i Biblio.

Symbol för e-ljudbok i Biblio. Symbol för e-ljudbok i Biblio.

Du kan låna 3 e-böcker/e-ljudböcker per vecka. (Maxantalet lån är nu utökat till 6 lån per vecka tills vidare)
Det går inte att lämna tillbaka en e-bok för att låna en ny.

När du är inloggad

Nu kan du börja söka efter böcker. Välj den titel du är intresserad av och klicka sedan på "Låna".
Ljudboken börjar spelas upp och finns nu under "Mina lån" i 28 dagar. Du kan även lyssna offline.

Du kan som tidigare även söka och låna e-medier via Nynäshamns biblioteks webbsida.

Om du vill använda andra appar än Biblio behöver du ett Adobe ID. För att skapa ett Adobe ID behöver du vara över 13 år. Följ instruktionerna nedan beroende på vilken enhet du vill låna till.

Om du vill använda andra appar än Biblio behöver du ett Adobe ID. För att skapa ett Adobe ID behöver du vara över 13 år. Följ instruktionerna nedan beroende på vilken enhet du vill låna till.

Låna till Android och iPhone/iPad:

• Skapa ett Adobe-ID - skapa ett konto hos företaget Adobe (åldersgräns 13 år).
  • Ladda ner ett läsarprogram för e-böcker.

Tips på appar, läsprogram: Adobe Digital Editions, PocketBook Reader, Bookari och Aldiko.

Du laddar ner dessa från Google play eller Appstore.

• Auktorisera ditt läsarprogram med ditt Adobe-ID.
  • Logga in på bibliotekets webbplats. Sök upp boken du vill låna, klicka på den.

Ladda ner e-bok

• Under innehållsbeskrivningen finns två länkar. Välj ”Låna: Ladda ner (EPUB)”.
  • När boken laddats ned trycker du på ”Öppna: Ladda ner (EPUB)”. Klicka på knappen igen för att ladda ner e-boken. Du får då frågan ”Vill du hämta URLLink.acsm?” Tryck på ”Hämta”. Gå till dina hämtade filer genom att trycka på symbolen med en pil inuti en cirkel. Den finns på höger sida om adressfältet i din webbläsare.
  • Klicka på filen. Tryck på dela-symbolen, en pil i en kvadrat.
  • Klicka på ikonen för ditt läsprogram i nedre raden för att öppna e-boken. (För att ditt läsprogram ska synas i listan måste det vara installerat på enheten.)

Om du vill läsa på läsplatta är det bäst att först ladda ner boken till din dator och sedan föra över den till läsplattan.

Du som har en läsplatta från Sony ska använda läsarprogrammet Sony Reader istället för Adobe Digital Editions.

​​​​​​​Gör såhär för att ladda ner boken till din dator:

• Börja med att skaffa ett Adobe ID.
  • Hämta och installera Adobe digital Editions
  • Sedan kan du söka den bok du vill låna i sökrutan längst upp på denna sida. Du söker nu bara bland våra e-böcker.
  • För att låna, logga in med ditt personnummer, eller numret på ditt bibliotekskort och din pinkod eller Mobilt BankID.
  • Klicka på den grå rutan med texten ”Ladda ner EPUB”. Du har nu laddat ned e-boken och kan läsa den i Adobe digital editions. Om du vill använda läsplatta behöver du föra över e-boken till läsplattan.

• Du kan välja att läsa e-boken online, direkt i webbläsaren. Du behöver då inte Adobe-ID eller några appar. Du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online.
  • För att låna e-boken online klickar du på knappen Låna: Läs strömmande. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Läs strömmande. Klicka på knappen igen så öppnas e-boken direkt i en onlineläsare.

Du kan söka efter e-böcker och e-ljudböcker från alla sidor på bibliotekets webb. När du hittar en titel kan du se om boken även finns att ladda ner som e-bok eller e-ljudbok. Du kan också söka på titel eller författare samt orden "e-bok" eller "e-ljudbok". Du kan därefter filtrera ditt resultat på författare, utgivningsår etc.

Det går inte att logga in

Använd numret på baksidan av ditt bibliotekskort vid inloggning eller ditt personnummer. Om du har glömt din pin-kod, kontakta biblioteket och få en ny eller klicka på Glömt pin-kod. Du måste ha en e-postadress registrerad på Mina sidor för att få en ny pin-kod. På webbsidan kan du även logga in med Mobilt bank-id.

Boken kan inte öppnas

Om du har problem med att öppna en e-bok eller e-ljudbok på din telefon eller platta ska du alltid börja med att uppdatera både telefonens/plattans operativsystem och appen du använder till de senaste versionerna.
Kontrollera sedan om boken blivit registrerad som utlån under Mina sidor här på hemsidan och/eller i Biblio, eller om den inte har laddats ner alls. Ser du den under Mina sidor kan du prova att ladda ner den igen.

Felmeddelanden eller spärrar

Om ditt kort är spärrat kan du inte låna e-böcker och e-ljudböcker. Om du är spärrad på grund av för hög avgift kan du betala under Mina sidor, och spärren tas då bort.

Kontakta oss

Om det inte fungerar att göra om lånet efter att du uppdaterat och kontrollerat så att det inte finns spärrar kan du kontakta oss för ytterligare felsökning. Maila biblioteket@nynashamn.se eller ring oss på telefon 08-520 683 10.

sv-se