angle-left Sommarutställningar för barn

Sommarutställningar för barn

Sommarloven i konsthallen på Nynäshamns bibliotek

Nynäshamns bibliotek har i snart 15 år i rad ordnat utställningar för barn under sommarloven. Sommaren 2020 blev första uppehållet i en obruten kedja av roliga, lekfulla och spännande utställningar. Här visar vi några exempel från tidigare utställningar. 

2019 - Knacka på!

Utställningen Knacka på!Utställningen utgår från Anna-Clara Tidholms hyllade barnbok Knacka på! Utställningen riktar sig till barnens alla sinnen och är ett rum fyllt av möjligheter. Här får barnen själva uppleva boken inifrån genom att gå runt, knacka på dörrar och leka i de olika miljöerna. En del av utställningen är anpassad till barn med synnedsättning, där kan texten läsas med punktskrift. I utställningen finns pyssel, läsning och lek under hela sommaren. 
Om Anna-Clara Tidholm och boken
Anna-Clara Tidholm föddes i Stockholm 1946. Hon är en av Sveriges främsta barnboksförfattare och illustratörer och har en omväxlande och rik produktion bakom sig. Hennes bok Knacka på! kom ut 1992 och har sedan dess blivit en småbarnsklassiker, en succé såväl i Sverige som i många andra länder.

2017 - För hundra år sedan...

Klassrummet i utställningen För hundra år sedanEn upplevelseutställning om hur barnen i Nynäshamnstrakten levde, lekte, arbetade och gick i skola för 100 år sedan.
Vi har inspirerats av gamla fotografier från Nynäshamns bildarkiv för att berätta om hur barnen hade det för ungefär hundra år sedan. I utställningen får besökarna leka i fyra miljöer med olika teman. Barnen får till exempel sitta i en gammaldags skolbänk, skriva på griffeltavla, leka barnlekar från förr, leka i den lilla handelsboden, men också hjälpa till med gårdens vardagliga sysslor, t ex mata hönsen och hänga tvätt.
I utställningen kan de små besökarna klä ut sig och pyssla på gammalt vis, men det går också lika bra att sitta och läsa en bok. 

2015 - Serierna värld

Från utställningen Seriernas världSeriernas värld är uppbyggd i olika delar, med olika uttryckssätt. I Bamsehörnan kan de minsta besökarna och deras föräldrar leka i en mysig miljö inspirerad av Bamse. I historiehörnan kan besökarna läsa om seriens historia. Längs en tidslinje visas nedslag i seriekonstens historia från stenåldersbilder till dagens moderna serier. I superhjältarnas värld har vi byggt upp en mörk och spännande stadsmiljö. Här kan barnen leka och klä ut sig till superhjältar. I läshörnan får besökarna sjunka ner och läsa i ett brett utbud av serier. Det passar för både unga och äldre besökare! Centralt i utställningen finns sommarens serieworkshop. Här kan besökarna rita egna serier och skapa och pyssla.

2013 - Tranor, drakar & pappersflygplan

Från utställningen Drakar, tranor & pappersflygplanSommaren 2013 års utställning för barn och unga i konsthallen var ett rum fyllt av tranor, drakar, pappersflygplan och annat gjort av papper och kartong. Här kunde besökarna, unga som gamla, vika origami och pappersflygplan, bygga drakar och skapa själv av papper.
Origamimästaren Norio Torimoto invigde sommarutställningen den 17 juni. Besökarna som kom var en blandad publik av yngre och äldre personer. Norio började med att berätta om och visa sin origami. När han demonstrerade sitt pappersplan som kommer tillbaka gick ett sus genom publiken. När Norio vek sin berömda figur Nils Holgersson utbröt applåder. Därefter ställde Norio Torimoto sina kunskaper till förfogande för alla som ville lära sig vika tranan och mer därtill.
En del i utställningen var Norio Torimotos origami som visades i montrar. 

2011 - Sagolika rum

Från utställningen Sagolika rumUtställningen utgick från fyra olika barnböcker - Mulle Meck bygger en båt, Så gör prinsessor, Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen och Hur gick det sen? Varje bok var representerad med ett stort bokupslag, från boken utgick lekmiljöer. Barnen kunde leka i och med varje bok. 

 

Sök

Språk

sv-se