angle-left Släktforskning

Släktforskning

Välkommen att släktforska på biblioteken i Nynäshamn.

Släktforska hemifrån

Med anledning av coronaviruset så är bibliotekens datorer för släktforskning avstängda tills vidare. Men du kan låna hem böcker om släktforskning och lokalhistoria, och det finns digitala arkiv och databaser som du kan söka i hemifrån. Riksarkivet erbjuder gratis tillgång till Digitala forskarsalen (tidigare SVAR) och till Nationell Arkivdatabas (NAD), där du till exempel kan söka i kyrkoböcker, domböcker och i olika föreningars arkiv. På Sveriges Släktforskarförbunds hemsida Rötter finns många bra tips för nya och erfarna släktforskare. På Stockholms stadsarkiv finns intressant information och filmade föreläsningar att titta på.
Om du vill få kontakt med andra som släktforskar så kanske du är intresserad av att gå med i Nynäshamns släktforskarförening.

Släktforska på biblioteket

Du kan boka en dator för släktforskning på biblioteket i Nynäshamn, Sorunda eller Ösmo. Det är gratis att släktforska men det kostar att skriva ut kopior (2 kronor per utskrift). Du bokar dator genom att kontakta respektive bibliotek. På alla våra bibliotek finns databaserna ArkivDigital och Riksarkivets Digitala forskarsalen som innehåller material från kyrkoarkiv, domstolsarkiv, folkräkningar, bouppteckningar med mera.

På Nynäshamns biblioteks släktforskardator finns det fler program installerade:

  • Sveriges Dödbok 7: 1860-2016. Innehåller persondata om folkbokförda som avlidit i Sverige under perioden 1860-2016. 
  • Sveriges befolkning 1860-1930, 1950-1985. Folkräkningsstatistik.
  • Rotemannen 3. Databas över personer som bodde i Stockholm 1878-1926.
  • Begravda i Sverige 2. Sammanställning av nästan alla digitalt registrerade gravar i Sverige.

Om du vill veta mer om hur du släktforskar i våra databaser Arkiv Digital och Digitala forskarsalen så kan du titta på filmklipp på Youtube. Här finns några direktlänkar till instruktionsfilmer som andra personer har gjort:

Riksarkivets Digitala forskarsalen

Lär dig släktforska med Arkiv Digital

Sök

Språk

sv-se